Coolste straatje van Gent: het graffitistraatje

 

Graffiti: van illegaal naar legaal

Wettelijk is graffiti verboden en valt het onder de categorie vandalisme. Er staan dus straffen op het ongeoorloofd aanbrengen van graffiti op eigendommen van anderen, waarbij het geen verschil uitmaakt welke vorm van graffiti het betreft. Hier kan je voor of tegen zijn en je afvragen onder welke strafcategorie het valt om prachtige kunstige afbeeldingen met een duidelijk maatschappelijke of filosofische boodschap onbeschaamd te verwijderen met milieuonvriendelijke producten.

Graffiti is ondertussen een kunstvorm geworden en in het buitenland bekende graffitikunstenaars uit Gent, zoals Roa en Bué the Warrior, sieren de Gentse gevels met respectievelijk in zwart-wit geschilderde dieren en kleurrijke blije tekeningen bedoeld om mensen te doen lachen. Wie kan daar nu tegen zijn? Dat kan één van de redenen zijn dat de stad Gent deze kunstvorm wilt ondersteunen door een aantal plaatsen ter beschikking te stellen waar graffitischrijvers zich geen criminelen moeten voelen.

 

Het graffitistraatje in Gent

Het graffitistraatje in Gent is één van deze ongedwongen en magische plaatsen. Hier mag je roekeloos met je spuitbus rondspuiten. Dit wordt soms iets te letterlijk genomen. De enige regel die hier geldt: je mag enkel de afbeelding overspuiten als die van jou beter wordt. Spijtig genoeg maakt overmoed zich soms meester van jonge graffitischrijvers tijdens het leerproces. Een soort van magisch gevoel ‘we could be heroes, just for 1 day’ overheerst bij hen op dat moment. Prachtige kunstwerken worden dan ten onrechte overspoten en de nieuwe tag is niet noodzakelijk mooier dan de coole tekening van enkele uren geleden. Maar in dit straatje mag alles, ook overmoed is toegestaan.

In het graffitistraatje staat de vergankelijkheid van graffiti centraal. Je kan dit ongemakkelijke gevoel proberen tegen te gaan en de graffitischrijvers in opleiding voor te zijn door regelmatig een foto te nemen van de mooiste afbeeldingen en deze door te geven aan de facebook pagina van het graffitstraatje. Zij nemen ze graag allemaal op in hun digitale kunstgalerij. Zo maak je van het vluchtige en veranderlijke karakter van het straatje toch nog een waardig onverwoestbaar beeld en kan je met een geruster hart de volgende keer aanschouwen hoe je lievelingsafbeelding in de vergankelijkheid is weggezakt.

Het graffitistraatje is ook een uitstekende locatie om selfies of foto’s met vrienden te maken. De kleurige tekeningen sieren de achtergrond van je selfies en maken het coolness-gehalte van je foto’s enkel groter. De vluchtigheid van de afbeeldingen kan ook een voordeel zijn en geeft je foto’s juist een uniek tintje. Je was immers op het juiste moment op de juiste plaats. Op een ander juist moment kan je de graffitischrijvers hier in levenden lijve aantreffen terwijl ze passioneel de liefde voor hun hobby bedrijven en druk met hun spuitbussen in de weer zijn. Aanvankelijk zie je ze maar wat lijnen en strepen trekken maar tot grote verwondering van de geduldige kijker groeien deze beginnende lijnen uit tot een waar kunstwerk op de Gentse muur. Street art als het ware!

Als ik mij dan enkel nog bedenk dat graffiti deel uitmaakte van de hip-hop cultuur in New York, meer bepaald Brooklyn, waar het mede ontstond, mis ik nog een hip-hop accent in het straatje. Daarom heb ik de volgende suggestie: wat boxen aanbrengen en de recent uitgebrachte ‘Reanimation Mix’ van een DJ-vriend uit Brussel, Jules X, door het graffitistraatje laten galmen. Sfeer verzekerd! Een beetje NY in Gent! Wie is voor?

Marion de Condé

mix

Auteur: bruisendgent

living in and writing about Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: