Lichtfestival 2018 Gent: zien, horen en voelen

Het was volop genieten in Gent. Na 5 dagen verwondering is het nu tijd om na te genieten en zo de beleving nog even vast te houden. Hieronder een overzicht van mijn hoogtepunten in tekst en beeld.

Het licht is gedoofd. Althans het licht van de 36 lichtpunten op het parcours van het lichtfestival. Het was een erg mooie en sfeervolle editie met een goede afwisseling van kleine en grote lichtkunstwerken, al dan niet gecombineerd met geluid. Verschillende lichtkunstwerken lieten een bijzondere indruk na. “De maanfluisteraars” bijvoorbeeld. Op elk van de lampjes, die samen een hemel vormden, stond een kinderwens geschreven die eveneens door kinderstemmetjes uitgesproken werden. Mooi gedaan!

IMG_3827

Een andere installatie “een warm nest” moest ons aansporen om na te denken over ons energieverbruik. Kleine nestkastjes vormden een lichtwolk die de warmte van de voorbijgangers kon meten en omzetten in licht. Hoe meer mensen er voorbijkwamen, hoe feller de nestkastjes gingen branden. Erg origineel!

Het grootste spektakel was “Forgotten” met beelden van de draak die erg dreigend vuur spuwde nadat hij volgens de legende opgesloten werd in de kelder van het Belfort en op deze manier wraak nam. De dreigende muziek en de duivelse blik van het beest deden de voorbijgangers geloven dat deze draak niet met zich liet sollen. Wegwezen!

De gevels van de Sint-Pietersabdij en deze van de galerie St.-John bij Sint-Jacobs werden kleurrijk en sprookjesachtig verlicht en de muziek deed je even wegdromen en opgaan in de sfeer van kleur, licht en magie. Mijn favorietje bevond zich in het Zonder-naampark. Hierover heb ik een apart stukje geschreven hieronder. Bekijk de filmpjes verder beneden op de blog en proef na!

Deze editie was er ook één van mensen ontmoeten en foto’s maken. Zo ontmoette ik Elise die een foto wilde met haar ‘squad’ en Els uit Nederland die ook om een foto vroeg met haar squad . Els noemde haar squad gewoon vrienden. Ik kreeg van beiden nog een fijn bedankje nadat ik de foto’s naar hen doorstuurde. Zo tof! Niet enkel Nederlanders, maar ook Duitsers kwamen meegenieten van het festival. Zo ontmoette ik een Duitser die zichzelf ‘Lychee_vanilla’ noemt op FLICKR en die gek is van Gent. Het verzamelen van beeldmateriaal is zijn hobby en dat schept een band. Het leukste was misschien wel de ontmoeting met de schattige turnsters van het acroteam. Check die poses van Malou met de super maan! Ik heb de 3 meisjes beloofd de link te delen en iedereen van Gent aan te raden voor hen te stemmen! Stemmen voor het acroteam (OTM GENT) Malou, Silke en Yana als je hen Gents jeugdteam van het jaar 2017 wil maken! Ziehier de link:  https://malou.silke.yana.be/ Ze danken jullie van harte!

Het was erg druk op bepaalde plaatsen, vooral op zaterdag en zondag. Maar dat mocht de geïnteresseerden zeker niet afschrikken. Iedereen werd in dezelfde richting geleid en er werd alles aan gedaan om geen opeengepakte massa te creëren. Organisatie top! Wie honger had, vond redelijk snel eten. Wie kou en dorst had, kon een glühwein drinken. Wie af wou vallen, kon de volle 6,6 km afwandelen. Wie het beu was, kon gewoon naar huis gaan.

En nu nagenieten maar!

En mediteren!

 

Auteur: bruisendgent

living in and writing about Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: